Już 5 czerwca na plaży przy Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbędzie się najsmaczniejsza impreza kulinarna w regionie otwierająca sezon turystyczny na Mazurach Zachodnich - Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni.
Wydarzenie promuje pierwszy szlak kulinarny na mapie województwa warmińsko-mazurskiego, na którym znajdziemy obiekty gastronomiczne z Mazur Zachodnich.
Zapraszamy mieszkańców województwa warmińsko – mazurskiego, turystów, restauratorów, pasjonatów kuchni regionalnej, dziennikarzy i blogerów.
Wstęp bezpłatny!
Gościem specjalnym Festiwalu będzie Karol Okrasa, najbardziej rozpoznawalny i ceniony kucharzy w Polsce. Jego programy kulinarne są dla odbiorców nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej.
Ciekawe rozmowy przy stole o kuchni regionu z zaproszonymi gośćmi poprowadzi iławianka Aleksandra Grysz, dziennikarka, znana z programu „Pytanie na Śniadanie”.
W trakcie wydarzenia przez cały dzień dla odwiedzających przygotowano kilka stref: wystawców, z możliwością zakupu lokalnych produktów, dla rodzin z dziećmi, bezpieczeństwa, wodną, slow (wypoczynku), pokazową oraz edukacyjną.
Głównym punktem wydarzenia będzie konkurs kulinarny dla członków szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022".
Niebywałą atrakcją dla odwiedzających będzie gotowanie na żywo zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. Miłośników wody zapraszamy na rejsy spacerowe z Żeglugą Ostródzko-Elbląską po jeziorze Szeląg Mały. Festiwal to także wspaniała okazja do zapoznania się z ofertą firm, instytucji i muzeów z regionu.
Na scenie Zespół Pieśni i Tańca UWM "KORTOWO" z Olsztyna zaprezentuje tradycyjne warmińskie i mazurskie tańce natomiast o wieczorną oprawę muzyczną zadba pochodzący z Ostródy rokowy zespół Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.
Więcej na stronie www.odkuchni.travel