Szef kuchni z blisko 30-letnim stażem zawodowym, gastronomiczne tradycje wyniósł z domu, a kierunkowe wykształcenie zdobył w olsztyńskiej szkole gastronomicznej. Świeży, lokalny produkt jest punktem wyjścia do każdej propozycji z jego autorskiego menu.
Od lat zaangażowany w podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli, rozwój programów nauczania w szkołach gastronomicznych, prowadzi szkolenia i programy stażowe dla uczniów. Za swój wieloletni wkład otrzymał Medal Komisji Edukacji Narodowej. Juror prestiżowych konkursów zawodowych. Założyciel oraz honorowy prezes Kapituły oraz Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Organizator i pomysłodawca wielu wydarzeń i konkursów kulinarnych: Turnieju Restauracji Warmii i Mazur, Festiwalu Ryby, Wędki i Muzyki „Sielawa Blues”, i wreszcie jednego z najlepszych konkursów kulinarnych w kraju L’art de la Cuisine Martell. Uczestnik międzynarodowego World Association of Chefs Societies (Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni) w Dubaju oraz Chile. Ambasador wielu marek z branży HoReCa.
W swojej karierze gotował dla wielu znakomitych osobistości ze świata kultury, mediów, sportu i dyplomacji. Jest współautorem wielu wydarzeń kulinarnych w Ambasadach Polski w Paryżu, Pradze oraz Londynie. Polską kuchnię prezentował w Grecji, Francji, Hiszpanii, Albanii czy w Chinach. Dwukrotnie nominowany do Kulinarnego Oskara. W 2015 r. uhonorowany tytułem Szefa Kuchni Roku 2015 w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants. W 2016 r. otrzymał Laur Najlepszy z Najlepszych Marszałka Województwa Warmińsko - Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina. Ostatnie z wyróżnień to tytuł Osobowości Kulinarnej (Poland 100 Best Restaurants) i nominacja do Hermesa Kulinarnego 2019 Poradnika Restauratora.
Regularnie, z komentarzem eksperckim, gości na łamach najważniejszych tytułów branżowych w Polsce. Prowadzący i gospodarz programów telewizyjnych, w tym m.in. „Mistrzowskiego Grillowania” na antenie TVP. Przez 15 lat odpowiadał za kulinarną oprawę Pucharu Świata w Siatkówce Plażowej oraz Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej w Starych Jabłonkach.
Z zamiłowania podróżnik, najodleglejsze zakątki świata odkrywa przede wszystkim kulinarnie. Zebrane inspiracje mistrzowsko wplata w serwowane dania.