Zapraszamy Państwa do świątecznej zabawy. Przygotowaliśmy specjalny przepis, który mamy nadzieję uprzyjemni Państwu Wielkanoc. Sałaty ogrodowe z pieczoną piersią kaczki, jabłkami i malinową emulsją znajdą się w Wielkanocnym menu Hotelu Anders. Chcemy podzielić się z Państwem tym niezwykłym smakiem i zaprosić do samodzielnego przygotowania dania. Przepis znajduje się poniżej.
Po przygotowaniu dania, proszę nie zapomnieć o… jego sfotografowaniu. Zachęcamy do fotografowania nie tylko samego dania, ale również procesu jego przygotowywania i późniejszego smakowania. Mamy nadzieję, że danie wpłynie na Państwa wiosenno-świąteczny nastrój, a proces jego przygotowywania okaże się świetną zabawą.
Do wygrania weekend w Hotelu Anders dla dwóch osób!
Zdjęcia prosimy przesyłać na adres m.malinowska@hotelanders.pl do godziny 00.00 w środę 11 kwietnia 2012.
Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w piątek 13 kwietnia 2012.
Zwycięzcę konkursu wybierze kapituła złożona z pracowników Hotelu Anders na czele z Szefem Kuchni – Dariuszem Strucińskim.
Uwaga: W konkursie mogą wziąć udział tylko Facebook’owi fani Hotelu Anders. „Polub” Hotel Anders i wygraj weekend dla dwóch osób.
Hotel Anders na Facebook’u.
Przepis na sałaty ogrodowe z pieczoną piersią kaczki, jabłkami i malinową emulsją
SKŁADNIKI
• pierś kaczki 1 szt.
• olej 50g
• goździki 3 szt.
• kilka ziaren jałowca
• pieprz, sól
• liść laurowy, kawałek kory cynamonu
Malinowa emulsja:
• maliny mrożone 100 g
• miód 1 łyżka
• wino białe 50 g
• sok z 1 cytryny
• miód 1 łyżka
• musztarda 1 łyżka
Sałaty różne mix:
• lolo rosso, lodowa, rzymska, cykoria, szpinak młody, botwinka mini, lolo Bianko
• orzeszki laskowe 50 g
• jabłko kwaśne 1szt.
Marynujemy pierś kurczaka w potłuczonych w moździerzu ziołach i oleju. Na skórze kaczki nacinamy kratkę. Po godzinie marynowania smażymy na zimnej patelni skórą do dołu, odlewając tłuszcz wytopiony ze skóry, aby uzyskać efekt chrupiącej skórki. Gdy skóra jest przypieczona, odwracamy na stronę mięsa i obsmażamy około 3 minuty. Po usmażeniu przekładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 5 minut. Wyjmujemy na odpoczynek około 4 minuty. Następnie wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy piękne różowe soczyste płatki kaczki.
EMULSJA
Na patelni rozgrzewamy miód do postaci karmelu. Wkładamy maliny i podlewamy białym winem lub octem z białego wina. Całość redukujemy – około 5 minut studzimy.
Z łyżki musztardy, 1 łyżki miodu i soku z 1 cytryny przygotowujemy bazę emulsji, blędując składniki w wysokim naczyniu. Po połączeniu składników dodajemy ciężką strużką olej. Do emulsji dodajemy maliny glazurowane i ponowanie blędujemy gotową emulsję malinową. Doprawiamy pieprzem z młynka. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie cząstki.
W salaterce układamy porwane sałaty, przekładając plastrami jabłka i plastrami kaczki. Posypujemy uprażonymi i obranymi ze skórki orzechami laskowymi. Całość skrapiamy emulsją malinową.