Restauracja Pałacowa Hotelu Anders w ogólnopolskiej akcji „Gęsina na św. Marcina”
Akcja „Gęsina na św. Marcina” opiera się na współpracy z najlepszymi restauratorami. W tym roku blisko 50 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie od 9 do 25 listopada 2012 serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Wśród tych restauracji znalazła się również Restauracja Pałacowa Hotelu Anders.
Jeszcze niedawno o gęsinie nikt nie mówił, nie była obecna w polskich restauracjach. Zniknęła też z wiejskich zagród, a tradycję rodzinnego pieczenia gęsi pokryła gruba warstwa kurzu zapomnienia. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej – nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości bez pieczenia gęsi. Spożycie tego mięsa wzrosło ponad dwukrotnie i dzisiaj około 1500 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Do tego dochodzi ogromne zainteresowanie gęsiną wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce.
Dariusz Struciński, Szef Kuchni Hotelu Anders przygotował specjalne Menu na tą okazję. Od 9 do 25 listopada 2012 w Restauracji Pałacowej Hotelu Anders będzie można skosztować następujących dań z gęsiny:
Menu na Św. Marcina
Zupa brzadowa z grzybów i śliwek na gęsinie
Pierożki z gęsi confi i kaszy jęczmiennej z emulsją maślano – żurkową
Pierś gęsia Sous-vide podana z glazurowanymi buraczkami i kluskami ziemniaczanymi
z sosem z czarnej porzeczki
Strudel gruszkowy z sosem karmelowym, lodami waniliowymi z antonówką
MENU - POBIERZ.
Zapraszamy serdecznie!