W dniach 19.-24. sierpnia 2014 Hotel Anders organizuje międzynarodowe zawody siatkówki plażowej FIVB Beach Volleyball World Tour SK BANK MAZURY Grand Slam 2014. Ale World Tour to nie tylko święto sportu, to także wyjątkowe wydarzenie kulinarne – kuchnia na najwyższym światowym poziomie.
Jak co roku na zawodach Pucharu Świata, tak i na tegorocznym turnieju nie zabraknie, legendarnej wręcz, Restauracji Mistrzów by Villeroy & Boch, serwującej wykwintne dania kuchni polskiej. Restauracja Mistrzów to inicjatywa charyzmatycznego szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Dariusza Strucińskiego, który już od kilku lat zaprasza do Starych Jabłonek największe sławy polskiej gastronomii. Restauracja Mistrzów stała się marką samą w sobie, a zaproszeni do jej współtworzenia szefowie kuchni co roku przygotowują w Starych Jabłonkach potrawy,
o których potem krążą legendy.
Ale kim byliby Mistrzowie bez Uczniów? W tym roku w Restauracji pojawi się 30. uczniów gastronomii ze szkół średnich i uczelni wyższych z Olsztyna i Warszawy, którzy pod czujnym okiem Mistrzów będą uczyć się sztuki kulinarnej. Budowanie relacji Mistrz-Uczeń to aspekt Restauracji szczególnie podkreślany przez Dariusza Strucińskiego – wieloletniego wychowawcę i niestrudzonego animatora sztuki kulinarnej wśród młodego pokolenia. Serwis kelnerski to również wolontariusze, których przeszkoli i poprowadzi Pieter Oosthuisen – dyrektor gastronomii w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, który przed zacumowaniem nad Szelągiem Małym pełnił funkcje menedżerskie, m.in. w hotelach w Londynie oraz na liniowcach Royal Caribbean Cruise.
Restauracja Mistrzów otworzy swoje podwoje w środę, 20. sierpnia. Tego dnia za sterami Restauracji Mistrzów stanie Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – pomysłodawca, organizator oraz dusza Restauracji Mistrzów. Jak na otwarcie przystało to właśnie tego dnia zaprezentowana zostanie kuchnia gospodarza – kuchnia Warmii i Mazur, kuchnia Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Czwartek będzie należał do Kuchni Małopolskiej, którą zaprezentuje Marek Widomski, założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie. Piątek to dzień Kuchni Kaszub i Pomorza z Grzegorzem Labudą, szefem kuchni w Hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie, na czele. W sobotę o podniebienia Gości zadba Karol Okrasa, szef kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie, a Restauracją zawładną dania Kuchni Mazowieckiej. W niedzielę na stołach królować będzie Kuchnia Kurpi, a Restauracją pokieruje Jarosław Uściński, właściciel i szef kuchni Restauracji MOONSFERA w Warszawie.
Serdecznie zapraszamy!
FIVB Beach Volleyball World Tour SK BANK MAZURY Grand Slam 2014, 19.-24. sierpnia 2014