MISTRZOSTWA EUROPY W PIŁCE RĘCZNEJ PLAŻOWEJ
Na przełomie czerwca i lipca 2019 roku w Starych Jabłonkach odbędzie się wielkie święto plażowej piłki ręcznej w Europie. Najpierw na boiska nad jeziorem Szeląg Mały wybiegną juniorzy, którzy w dniach 27-30.06.2019 zagrają o miano najlepszej drużyny starego kontynentu. Po nich, w dniach 2-7.07.2019 do rywalizacji staną reprezentacje seniorskie.
Będą to mistrzostwa wyjątkowe bo największe w historii dyscypliny. Do rywalizacji przystąpi 20 reprezentacji żeńskich i 20 męskich. Drużyny reprezentowały będą 23 kraje starego kontynentu. Wśród nich obie reprezentacje Polski. Kobieca kadra naszego kraju broniła będzie tytułu wicemistrzyń Europy. W sumie przez dwa wakacyjne tygodnie niewielką mazurską miejscowość odwiedzi ponad 1000 sportowców. Te niezwykle prestiżowe wydarzenie po raz pierwszy odbędzie się w Polsce. Komitet Wykonawczy Europejskiej Federacji Piłki Ręcznej powierzył organizację mistrzostw Związkowi Piłki Ręcznej w Polsce. Na miejsce rozgrywek wybrano plażę przy Hotelu Anders na Mazurach w Starych Jabłonkach, doceniając w ten sposób profesjonalizm organizatorów podczas finałów EBT w 2018 roku. W tym roku zmagania toczyły się będą na 4 boiskach, stadion główny pomieści ponad 2000 widzów. Tradycyjnie w Starych Jabłonkach nie zabraknie doskonałej kuchni, atrakcji dla całych rodzin oraz charytatywnego pikniku z Fundacją Przyszłość dla Dzieci.
RESTAURACJA Z KLASĄ
Mistrzostwa Europy w Piłce Ręcznej Plażowej to nie tylko sport na najlepszym poziomie – to także kuchnia w najwyższej klasie mistrzowskiej. Restauracja z KLASĄ powstała z inicjatywy Dariusza Strucińskiego, szefa kuchni Hotelu Anders i przez dwa tygodnie zawodów obsługiwać będzie strefę VIP mistrzostw. Tworzy ją dziesięciu maestro sztuki kulinarnej w Polsce wraz dziesięcioma uczniami i studentami kulinariów z Olsztyna. Relacja mistrz – uczeń w pięknej sportowej okrasie! Nie można tego przegapić. Drużynę Mistrzów tworzą szefowie: MAREK WIDOMSKI, ANDRZEJ BAŁDYGA, JAROSŁAW WALCZYK, TOMASZ DZIURA, PAWEŁ RYCKIEWICZ, JAROSŁAW UŚCIŃSKI, KAROL OKRASA, WIESŁAW BOBER, GRZEGORZ KRUPA, DARIUSZ STRUCIŃSKI.
Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders: Dziękuję wszystkim partnerom Restauracji z KLASĄ za wsparcie i zaufanie. Cieszę się, że ponownie możemy liczyć na udział tak wielu firm.
EKOLOGICZNIE, BLIŻEJ ŹRÓDŁA
Zamiast wody w plastikowych butelkach na Mistrzostwach pojawią się specjalne ekologiczne dystrybutory wody "Bliżej Źródła". Będzie z nich korzystać 1000 zawodników podczas trwania całego turnieju. Zwykle podczas tego typu wydarzeń używa się około 20 000 plastikowych butelek wody. Dzięki tej inicjatywnie razem z "Bliżej Źródła" chcemy zmniejszyć ilość zużytego niepotrzebnie plastiku podczas trwania imprezy. Oszczędzamy także energię elektryczną, ponieważ dystrybutory "Bliżej Źródła" produkują już schłodzoną, przefiltrowaną wodę. Dzięki temu mogliśmy zrezygnować z ogromnej liczby lodówek.